Schimbarea


Esti pe pagina:

Schimbarea

Postat in categoria Credinta

Schimbarea

 

Ideea si fenomenul Schimbarii apar in Biblie atat in vechiul cat si noul testament. Exemple de schimbare gasim in texte precum: Evrei 1:12 sau 2 Petru 3:10. In Matei 6:33 suntem instruiti sa cautam in primul rand Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui. In momentul cand invatam si reusim să ne schimbam atitudinea despre viata, Dumnezeu are grija de toate celelalte lucruri. Tinta noastra trebuie să fie de a cauta adevăratele valori – în intelepciune, cunostinta si bucurie alaturi de Dumnezeu. 

 

Schimbarea  reprezinta deschiderea si dispozitia de a recunoaste ca nu tu esti arhitectul vietii tale. Viata îţi este dăruită şi încredinţată de Creatorul tau, si atunci cand realizezi ca esti dependent de El, sensul de mers trebuie modificat intr-o directie în care planul lui Dumnezeu a dezvoltat şi orientat talentele si aptitudinile pe care ti le-a dat. Am fost facuti dupa chipul si asemanarea Lui şi creati pentru a-L sluji. Dumnezeu ne-a dat daruri spirituale; pasiune compusa din dorinte, sperante, visuri si dragoste afectiva; abilitati de supravietuire, slujire si creatie; personalitate individuala bazata pe tipuri de relatii; profesionalism, rezultat din experiente care se rezuma la a servi existenta in grup, precum madularele in trup.

 

Datoria ta este sa recunosti ca cel mai important  pas in indeplinirea planului divin este recunoasterea  schimbarii care are loc in tine. In primul rand trebuie sa invatam sa descoperim prin autoanaliza, dar si solicitand parerea celor din jur care ne cunosc, din ce este format eul tau, dar si carui  scop de slujire este destinat.  Urmatorul pas este acceptarea a ceea ce esti, recunoscand cadrul si limitele in care evoluezi cu maximum de randament, fara a te compara cu cei din jur. Aceasta schimbare se face plecand de la premiza ca esti aici in aceasta lume pentru un scop bine determinat, dezvoltand ceea ce Dumnezeu ti-a dat spre administrare si recunoscând ca responsabilitatea ta este:

  1. sa îmbunătăţeşti continuu relatia ta cu Dumnezeu
  2. sa administrezi toate darurile primite: -calitati

                                                                        -talente

                                                                 -abilitati

3.   sa-ţi administrezi personalitatea, pasiunea si profesionalismul

  1. sa administrezi relatiile cu ceilalti oameni ca si cum ar fi una cu tine
  2. sa administrezi relatia ta cu creatia vie a lui Dumnezeu
  3. sa administrezi relatia ta cu bunurile date spre administrare.

 

Administrarea schimbarii

 

Dumnezeu ne-a dat viata si prin viata ne-a facut responsabili. Prin pregatire si antrenament, putem năzui să cucerim noi piscuri, pe care ieri nu le stiam... Daca incerci sa fi pe placul oamenilor, acest lucru te va tine departe de linistea lui Dumnezeu. A te schimba inseamna a recunoaste ca faci lucruri care nu sunt corecte, cinstite si pe placul Lui. Spiritualul, fizicul si intelectualul sunt parte dintr-un proces. In toate acestea, un element comun il reprezinta cedarea si rascumpararea. Ne pregatim sa devenim mai buni, dar procesul de pregatire incepe prin a te dezvata si invata sa recunosti si sa cedezi. Obiceiurile vechi, chiar daca nu sunt rele, trebuie eliminate – pentru a asimila noi deprinderi, pentru a ajunge să raspundem pozitiv provocarii de a ceda care duce la ascultare si neprihanire. Aceasta schimbare are la baza intelegerea.

 

Suntem administratori si avem responsabilitatea sa administram toate categoriile de relatii: administrarea relatiei cu Dumnezeu, administrarea relatiei pe care o avem cu proprietatea (bani, averi, proprietati imobiliare, afaceri), administrarea relatiei pe care o avem cu ceilalti oameni si bineinteles administrarea relatiilor de sisteme. Esenta valorii noastre pleaca si se termina  cu increderea in Dumnezeu. În Luca 16:10  ni se arata ca cine este credincios in cele mai mici lucruri, este credincios si in cele mari.

 

Calatoria pe care o facem prin viata incepe cu perioada de pregatire, dependenţi de parinti (ochii de adolescenti o interpretează chiar ca robie), urmata de setea de libertate pe care nu o intelegem si care ne face să hoinarim prin desertul vietii de tineri adulti... pentru ca o dată ajunşi la libertatea de parinti sa intelegem ca independenta nou castigata se bazeaza pe dependenta noastra fata de Dumnezeu si fata de cei care ne-au ajutat sa crestem! Mai tarziu independenta de parinti trece printr-un nou ciclu in care invatam robia, desertul si libertatea la nivelul propriei familii, pentru a o termina cu iesirea din viata, unde independenta noastra si de fapt esenta valorii noastre sa straluceasca in dependenta fata de Tatal nostru.

 

Viata noastra se poate asemui unei ipoteci, pentru ca noi trebuie sa dam inapoi ceea ce
Dumnezeu ne-a imprumutat – viata. Am primit in dar aceasta lume si toate uneltele pentru a o administra. De multe ori luam cu imprumut din viata si uitam sa platim, dar asa cum este si cu ipotecile care raman neplatite, vine timpul cand suntem judecati pentru neplata si ceea ce am luat ne este luat inapoi. Ps. 118:24 ne arata cine a facut ziua de azi, care poate fi una de suferinta, dar precum Iov sau Isus, trebuie sa induram pentru a fi pregatiti pentru ziua de maine.


Tu esti in primul rand un administrator, iar abilitatile de administrator se dezvolta invatand - pentru ca tot ce faci serveste la construirea unei conduite care defineşte personalitatea ta.  Abilitatea de a administra se va dezvolta o dată cu personalitatea, care-şi va spori progresiv puterea si influenta, controlând finalmente existenţa ta.

 

Atat timp cat mergi conform planului lui Dumnezeu si esti placut Lui, Eclesiastul 2:26 spune ca iti vor fi date intelepciune, stiinta si bucuria cu care sa duci la bun sfarsit responsabilitatile trasate pentru viata ta. Mai mult, in 2 Corinteni 9:10 ni se spune ca „Cel ce da samanta semanatorului si paine pentru hrana va va da si va va inmulti si voua samanta de semanat si va face sa creasca roadele neprihanirii voastre.”  Rolul nostru este unul activ in care trebuie sa invatam sa dezvoltam darurile primite si sa continuam sa semanam.  Din recolta de grane, taranul isi opreste o parte pentru nevoile gospodariei, o parte pentru samanta anului viitor, iar o parte o comercializeaza pentru a satisface nevoile de hrana a altora. Principiul acestui verset  arata unde este dependenta noastra, care duce la inmultirea binecuvantarii.

 

In modul de abordare si de alocare a timpului in afaceri exista doua cai, care generează două tipuri de oameni de afaceri: generalistul – adica cel care studiaza si rezolva problema singur, devenind cunoscator, dar care plateste pretul in timp si se prea poate si mai mulţi bani, sau specialistul – adica cel care cumpara expertiza si solutia, dar plateste pretul in mai multi bani si un pic de timp. Aceste doua cai de folosire a timpului pot functiona pentru tine, in diferite situatii. Mi s-a-ntâmplat adesea să citesc o carte numai pentru o singura idee si am asemuit acest lucru cu o caramida pe care am adaugat-o la zidul sau la cladirea construita.  Duhul de cunostinta ni se da atunci cand il cerem şi când ne implicăm, când ne facem partea, cand actiunea noastra este indreptata catre cautarea unei solutii. 

 

Chiar dacă nu pare, lumea este în continuă schimbare, pentru că Dumnezeu a creat timpul intr-o mare velocitate, i-a indus acest caracter ciclic, care creaza schimbare continua. Noi trebuie sa intelegem ca tot ce este in jurul nostru se schimba, şi că singura constantă este dragostea lui Dumnezeu pentru noi. Aceasta repeziciune a schimbarii (chiar dacă nu totdeauna uşor sesizabilă) se bazeaza şi pe re-actiunea ta, pe raspunsul de corectare a obisnuintelor in care te complaci. De regulă, suntem reticenţi şi rezistenţi la schimbare, pentru că ne complacem intr-o zona de comnfort, de protectie fata de schimbarea de orice fel. Dacă nu ştiai, află că te schimbi mai uşor decât crezi: cam la fiecare 7 ani, celulele care compun corpul nostru sunt inlocuite, rezultand practic un nou trup... Deci, in timpul unei vieti de aproximativ 70 de ani, sufletul nostru schimbă vreo 10 trupuri!! Aceasta tranzitie implică modificări – cu aspecte şi pozitive si negative – în abilitatile noastre fizice. Rezulta ca schimbarea exista in noi si e normal ca şi noi să cream schimbare.

      

Un element important despre structura schimbarii este prezentat in Proverbe 23:23 care ne ajuta sa realizam ca o cheie a schimbarii este cunoasterea. Pentru multi, cunoasterea este definită ca volumul de informatii pe care il asimilam. Pentru cei credinciosi, cunoasterea este un DUH, un dar de la Dumnezeu, iar administrarea cunoaşterii se referă la administrarea insusirilor compuse din cunoştinţe, abilităţi, talent şi comportament. Valoarea cunoaşterii este diferită de la persoană la persoană, pentru ca Dumnezeu a dat diferite daruri oamenilor şi ne-a pregătit pe fiecare dintre noi pentru a-I sluji Lui. O bună înţelegere, o recunoaştere clară şi dorinţa de a o avea reprezintă fundamentul cunoaşterii, iar esenţa administrării cunoaşterii este de asemenea arătata în Biblie. În 1 Samuel 2:3 ni se spune că stăpânul cunoaşterii este Dumnezeu: “căci Domnul este un Dumnezeu care ştie totul,” pentru ca în 2 Cronici 1:12 sa aflăm că: “înţelepciunea şi priceperea îţi sunt date” iar mai apoi în 1 Corinteni 12:8 învăţăm despre aportul Duhului Sfânt în „managementul cunoştinţei”: “De pildă unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înţelepciune; altuia să vorbească despre cunoştinţă, datorită aceluiaşi Duh.” Administrarea cunoaşterii nu inseamna ca noi putem manevra ceea ce cunoaştem, ci ca Dumnezeu este cel ce poate face acest lucru.  El a avut încredere în noi şi ne-a oferit bogăţia cunoaşterii pentru a o folosi în îndeplinirea planului Său, la fel cum ne-a dăruit şi Duhul Sfânt pentru a intra în relaţie şi-n comunicare cu noi. Cunoaşterea nu este numai un dar oferit nouă, ci şi un spirit, după cum se spune şi în Isaia 11:2 :”Duhul Domnului se va odihni peste El, duh de înţelepciune şi de pricepere, duh de sfat şi de tărie, duh de cunoştinţă şi de frică de Domnul.

 

Esenţa administrarii cunoaşterii este porunca biblică “Iubeşte-ţi aproapele.” A fi profesionist este o vocaţie, pentru ca trebuie sa-ţi dai silinţa să faci tot ce-i mai bun astăzi ca şi cum mâine nu ar exista! A-ti urma chemarea cere sensibilitate şi sacrificiu, dar în cele din urmă nu este foarte dificil (şi oricum, merită!) sa devii profesionist - pentru ca tot ceea ce trebuie să faci este să iubeşti!