Schimbarea catre profesionalism


Esti pe pagina:

Schimbarea catre profesionalism

Postat in categoria Credinta

Schimbarea catre profesionalism

 

Un lucru important de care trebuie să ţinem seama in viata este ca toti ne nastem cu abilitati, dar si cu o natura destructivă. De cele mai multe ori, schimbarea se bazeaza pe distrugere. În viata trecem prin multe nenorociri, când cursul normal este intrerupt de o situatie care aparent este un conflict sau conduce spre un dezastru. Accepta conflictul sau dezastrul, pentru ca el reprezinta şansa unui nou inceput! Sparge lantul care te tine legat pentru a te misca rapid catre o zona noua de echilibru. Renunta la traditia care anchilozează, la bagajul acumulat si nu incerca sa salvezi totul, pentru ca astfel vei rămâne ancorat in trecut. In Numeri 13, v-aduceţi aminte, 12 iscoade au fost trimise in tara Canaanului. Din punctul de vedere al calitatii profesionale, toti erau fruntasi ai semintiei lui Israel. Acestor profesionisti li s-au dat instructiuni precise ce sa faca. Iar la intoarcere au istorisit cum era tara iscodita... si din cei 12, numai Iosua si Caleb au dat o descriere corecta a lucrurilor si au avut o atitudine pozitiva despre ceea ce Dumnezeu avea in plan pentru Israeliti!

Biblia ne arata aici doua tipuri de profesionisti: cei entuziasti, care genereaza o atitudine pozitiva, avand o atitudine de lideri; si cei reticenţi, care cârtesc si gasesc scuze inca inainte de a incepe un nou proiect. Aceasta a doua categorie este descrisa in Biblie in capitolul 14 din Numeri. Dumnezeu ne-a aratat poporul Lui format din oameni care au trait in robie si din care putini erau capabili sa aiba incredere in fortele proprii si in planul lui Dumnezeu. 

 

Totul se rezuma la dependenta noastra fata de Dumnezeu, care este baza pe care cladesti.  Proverbe 16:3 spune: Incredinteaza-ti lucrarile in mana Domnului si iti vor izbuti planurile.  Celelalte variabile sunt incercari care te fac mai puternic. Pretuieste viata si, in ciuda tuturor dezastrelor care sunt in jurul tau, gandeste pozitiv – pentru că distrugerea echilibrului de azi este o conditie esentiala pentru cresterea ta spirituala de maine!

Dacă Dumnezeu a distrus ceva drag in viata ta, a făcut-o pentru ca a considerat ca trebuie sa te debarasezi de obiceiuri care nu-ti mai sunt folositoare, de traditii care iti sunt obstacole, de persoane care devin piedici... Caleb si Iosua au inteles ca trebuie sa faca anumite sacrificii pentru ca societatea sa devina mai puternica, dar au inteles ca numai efortul colectiv ii poate proteja. Efortul colectiv intotdeauna apara interesul personal, dar interesul personal nu apara aproape niciodata interesul colectiv!

 

Portretul moral al profesionistului

 

Schimbarea se bazeaza si pe abilitatea de a te cunoaste, de a învăţa din greseli – ceea ce te ajuta sa te dezvolti. Inteligenta emotionala este echivalentul maturitatii profesionale si se compune din doua categorii. Pentru a ajunge la aceasta maturitate, administrarea propriilor aptitudini trebuie legata de abilitatea de a te asocia cu cei din jur, si este compusa din cunoastere proprie, reglare proprie, motivare, patrundere, aptitudini sociale.

 

Cunoasterea proprie este abilitatea de a-ti recunoaste si intelege propriile emotii, dispozitii, imbolduri si efectul lor asupra altora. Frica de a gresi limiteaza abilitatea de a te cunoaste, de a invata, de a te dezvolta. Reglarea proprie este abilitatea de a controla impulsuri si imbolduri deviaţioniste, dar si înclinaţia de a suspenda judecarea sau de a gandi inainte de a actiona.  Inovarea se bazeaza pe abilitatea de a gresi, pentru ca prin mai multe incercari se regleaza abilitatea de a gasi mai multe solutii. Motivarea este tendinţa şi perseverenţa de a a-ti urma tinta, energizat de o pasiune pentru a razbate in direcţia şi pentru scopul propus.  Schimbarea se bazeaza pe motivare, pe abilitatea de a gresi, pe capacitatea de a te indrepta, de a corecta, de a experimenta, de a accepta nereusita temporara – pentru a avea succes final.

Patrunderea sau empatia reprezinta intelegerea compozitiei emotionale a celor cu care intri in contact, tratandu-i in functie de reatiile emotionale, luand in considerare sentimentele lor atunci cand iei o decizie. Investeste energia proprie in protejarea colectiva care te protejeaza ca individ, pentru ca patrunzand intr-o societate, efortul colectiv pe care te bazezi iti apara interese proprii. Sacrificarea individualitatii pentru protejarea celorlalti duce la construirea unui perimetru de aparare emotionala care te va proteja si pe tine.

Iar aptitudinile sociale reprezinta abilitatea de a construi raporturi cu cei din jur, prin şi pentru a ajunge la o motivare comuna. A te cunoaste este abilitatea de a te evalua realistic!

 

Schimbarea este si o lupta in care trebuie sa-ti invingi teama de esec. În Matei 25:14-30, Isus ne-a lasat pilda talantilor, in care un om bogat investeşte in abilitatile a trei slujitori, care au primit cinci talanti, doi talanti si un singur talant (în care fiecare talant echivala cu salariul pe cinsprezece ani). Acel prilej a dat fiecaruia din cei trei posibilitatea de a-si testa abilitatile; de a-si dezvolta increderea personala; de a-si invinge frica; si de a profita de pe urma investitiilor.

Iar unuia dintre robi i-a fost frica de esec, a decis sa nu riste si nu si-a folosit talantul/talentul.   Judecata stapanului nu a fost pentru ceea ce a facut, ci pentru ceea ce putea să facă şi nu a facut! Teama de esec te va indemna sa fi lenes, sa nu actionezi si sa nu-ti folosesti talentul.   Pentru a reusi, ai nevoie de primul pas: sa-ti invingi teama!

Biblia are exemple de oameni care au trebuit sa se lupte cu teama - Moise, Ghedeon, Estera, Petru... Ţine cont: vei fi judecat pentru modul in care iti folosesti calitatile date de Dumnezeu; deci, nu trebuie sa spui  “mi-a fost teama, si m-am dus de ti-am ascuns talantul in pamant…!”

 

Afacerile de familie se bazeaza pe acest simt al initiativei, si cei cu aptitudini de intreprinzatori sunt cei care gasesc solutii la probleme. Dependenta fata de El insa se traduce cu cererea ta ca El sa conduca fiecare aspect, fiecare domeniu al vietii. Independenta noastra fata de lumea din jur se traduce prin sinceritatea si seriozitatea cu care suntem total dependenti de Dumnezeu, dar si de felul in care Îl lasam sa ne organizeze viata conform planului Sau. Cu cat punem mai mult efort in independenta noastra, cu atat puterea noastra si viteza de reactie se maresc, pentru că sinceritatea dependentei de Dumnezeu ne elibereaza energia.            

Simplitatea credintei ne ridica standardul, limitand toate incercarile noastre la solutia oferita de El. Viata este plina de incercari de teste si de probleme pe care noi trebuie sa le rezolvam. Cresterea noastra spirituala se bazeaza pe recunoasterea acestor atacuri la care trebuie sa facem fata, dar si prin disponibilitatea noastra de a-L lasa pe Dumnezeu sa conduca. În Fapte 4:29 ni se spune ca atunci cand simtim un atac asupra noastra sau suntem amenintati, sa vorbim cu Dumnezeu despre asta. Psalmul 91:5 ne arata ca rugaciunea este modul in care vorbim cu Dumnezeu si prin care Îl invitam sa ia parte la poverile pe care le avem in viata. Panta pe care putem aluneca este sa ne asteptam ca Dumnezeu sa ne raspunda la toate problemele noastre si noi sa nu facem nimic! Trebuie sa intelegem ca avem nevoie de credinta in abordarea problemelor, pentru ca viata este construita pe credinta noastra dar si pe teama noastra - asa cum scrie ap. Pavel în Romani 10:17. Pentru a cladi o relatie cu Dumnezeu, trebuie sa intelegem importanta credintei noastre si trebuie sa invatam sa o maximizam, pentru ca noi suntem creati pentru slava lui Dumnezeu si trebuie sa cautam mai intai imparatia Lui si totul ni se va da pe deasupra.  In acelasi timp trebuie sa recunoastem ca viata este temporara si este ca o incercare, ca un test – în care problema majora este teama, iar modul de rezolvare este depăşirea fricii, invingerea temerilor, adica o lupta spirituala in care credinta ne este incercata.

 

In Fapte 4:30 suntem instruiti ca Dumnezeu da celor ce cer; aşadar, rezolvarea problemelor implica increderea bazata pe un rol activ din partea noastra ca El intervine, o implicare care prin rugaciune Îl implica pe Dumnezeu.  Atunci cand suntem in contact cu El, puterea Lui din noi, adica Duhul Sfant, ca intermediar intre noi si Dumnezeu, transmite în sus strigătul, problema cererea, iar în jos înspre noi slava lui Dumnezeu care declanseaza o inviorare in noi. Raspunsul lui Dumnezeu este uneori chiar energia care se declanseaza in noi.

Atunci cand lucrurile nu merg, nu incerca mai mult ci rezuma-te la mai usor - increde-te in El, folosindu-ti energia in gasirea de solutii, fara pierderi de timp in lucruri emotionale. Frustrarea, plangerile, furia, ingrijorarea trebuie controlate in actiune, intr-o cautare de solutii.  Munca susţinută cu pasiune, din toată inima, vindecă un duh ranit si urmand comanda de a lucra ca si cum astazi ar fi ultima zi din viata ta, nivelul de profesionalism, demonstrarea, pasiunea si spiritul aprins care elimina elementele negative, reprezinta astfel pretul platit pentru aceste stari de spirit negative.

 

IMPORTANTA PLATII – ELIBERAREA DIN GHEARELE RAULUI.

Cumpara adevarul si nu il vinde. – Dumnezeu ne-a lasat acest principiu ca sa intelegem natura Sa. Noi suntem creatia Lui, dar El a venit si a mai platit o data pretul pentru noi. Atunci cand problemele vin si când tu ai dreptate, adica adevarul este de partea ta, Tatal vine si iti spune ca sa nu-ti instrăinezi dreptatea, ci sa o cumperi cu orice preţ! În momentul în care răscumperi cunoasterea, omul se elibereaza. Pacatul si intunericul se inving prin preţul platit!

 

Actiunea conţine risc. La Proverbe 24:16 ni spune ca omul neprihanit cade de 7 ori, si tot de aâtea ori se ridica. Schimbarea nu inseamna sa ramanem in siguranta, ci inseamna sa ne asumam riscuri. Ascultand vocea calauzitoare din noi, caci noi suntem templul unde Duhul Sfant salasluieste, practicam abilitatea de a gasi modalitati mai bune de a ne conduce munca, de a inova, de a explora, de a ne asuma sanse, de a ne folosi imaginatia, de a incerca  idei noi, de a face ceva diferit, de a ne perfectiona la nivel de mare specialist, toate cu un spirit de aventura si placere, cu dorinta de a invinge, pentru ca durerea incercarilor se pierde in momentul reusirii.

 

Atunci cand suntem in calatoria catre o destinatie, avem stresul schimbarii in jurul nostru si de cele mai multe ori abilitatile noastre ne ajuta sa reusim, în orice caz ne determină sa cautam solutii atunci cand suntem in criza. Trebuie sa recunoastem ca ne vom impiedica, dar sa dorim acest lucru pentru a merge mai departe! De multe ori trebuie sa abandonam ce stim mai bine, sa nu ne bazam pe abilitatile pe care le stapanim bine, ci suntem nevoiti sa dezvoltam directii noi, sa invatam lucruri noi, sa ne adaptam unor conditii noi de viata, pe care poate ca le facem cu stangacie la inceput... Pentru aceasta, avem nevoie sa ajustam multe lucruri - care ieri erau normale, dar astazi nu mai sunt... si, poate cel mai important lucru: nu trebuie sa ne plafonam, adica să nu îngăduim ca talentul de ieri sa devina slabiciune astazi.  Daca faci ce trebuie, nu trebuie sa fii perfect, ca sa ai rezultate bune. Dar acest lucru nu inseamna sa renunti la calitate! Dumnezeu ne cere ca sa lucram astazi ca si cum maine nu ar exista! In tot ce faci trebuie sa-ti ridici standardul de calitate fara compromisuri, urmand nu etica personala, ci pe cea lasata de Dumnezeu – care sa-ti recalibreze cerintele, sa-ti imbunatateasca productivitatea si sa te ajute sa-ti slefuiesti caracterul!