Schimbarea in relatia de familie


Esti pe pagina:

Schimbarea in relatia de familie

Postat in categoria Credinta

Schimbarea in relatia cu familia

       

Familia reprezinta (cum ştim din alte vremuri!) „celula de baza a societatii”. In lume, majoritatea afacerilor derulate sunt afacerile de familie. Acestea reprezinta si planul lasat de Dumnezeu pentru supravietuirea omenirii si au un caracter special, pentru ca ele sunt baza si pe ele trebuie să-şi clădească societatea sistemul economic.

 

Sistemul biblic se bazeaza pe darurile primite, pe abilitatea de a fi profesionist si a da tot ce este mai bun in relatia cu ceilalti oameni. Ca atare pe langa afacerile de familie, profesiile liberale reprezinta o latura in care specializarile sunt puse in practica in relatiile cu alti oameni.

 

Succesul unei afaceri de familie nu trebuie căutat în afara cadrului Scripturii; o asemenea perspectivă şi fundamentare biblică il reprezintă cap 23 din Proverbe, care spune sa cumperi intelepciunea, invatatura si priceperea, dacă nu le ai, pentru că folosirea resurselor acumulate de familie depinde de felul in care primesti şi foloseşti sfaturile profesionistilor in subiecte precum: bugetul personal, finantele si investitiile familiei, dezvoltarea si strategia afacerii de familie, taxe, lege, relatiile din şi intre familii, pregatirea generatiei urmatoare, dar si transferul de proprietate.

 

Preocuparea pentru cresterea cunostintelor ne ajuta sa ne pregatim mai bine pentru schimbarile prin care trece familia; în plus, beneficiile ridicării nivelului de cunoastere in noi se vor regăsi practic, câteva dintre ele fiind preficgurate in Proverbe 24:4: ”Prin ştiinţă se umplu cămările de toate bunătăţile de preţ şi plăcute. Un om înţelept este plin de putere şi cel priceput îşi oţeleşte vlaga.

 

Unitatea de baza, FAMILIA, nu este constituită doar din sot, sotie si copii. Biblia ne invata multe lucruri legate de familie si de perpetuarea ei. Familia de azi este o continuare a familiei de ieri, iar crearea unei familii sănătoase in viitor se creionează azi şi se bazează pe intelegerea legaturii cu Dumnezeu şi-a dependenţei de El. Anumite pacate se transmit in familie, la fel cum si responsabilitatea de a asigura securitatea financiara a familiei se transmite in familie, de la parinti spre copii.

Fie şi pentru că determină cadrul şi bagajul de trasaturi si obiceiuri din familie, precum şi atitudinea şi conduita vieţii (inclusiv spirituale), alegerea partenerului de viaţă este foarte importanta.

Îndepărtarea pacatelor din familie începe cu ordinea în viaţa personală – care devine efectivă prin alegerea şi acceptarea lui Isus Hristos ca Mantuitor. Responsabilitatea pe care o avem – de a intretine şi adânci relatia cu Dumnezeu – acum începem să o conştientizăm. Trupul nostru este un templu al lui Dumnezeu, al Duhului Sfant. Duhul nostru reflectă legatura noastra cu Dumnezeu, prin Duhul Sfant. La nastere, primim in dar un trup, care pe langa faptul ca a fost un dar, a mai si fost rascumparat (1 Corinteni 6:19-20) – răscumpărare care devine efectivă doar prin credinţa în jertfa şi învierea lui Isus. Pe langa trup, avem bagajul unui duh care este activat doar prin Duhul lui Dumnezeu, despre care stim atât de putin!

 

Individul trebuie vazut ca un component al unui sistem. Ţinând cont de teoriile lui Sigmund Freud şi plecand de la felul in care intreaga familie participa la dezvoltarea individului si la crearea mediului in care acesta se dezvolta, Doctorul Murray Bowen a dezvoltat teoria sistemului familiei. Se poate lesne observa că această teorie se bazeaza pe cele 10 porunci, si in mod special pe Exodul 20:5: Eu Domnul Dumnezeul tau sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea parintilor in copii pana la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc.”  Trecutul este prologul prezentului, adica la  fel ca parintii sunt şi copiii, care preiau de regulă modelul invatat in familie.  Doctorul Bowen a conturat imaginea individului luând în calcul şi moştenirea genetică şi genealogia familiei, pentru a stabili caracterul şi sistemul total al familiei. S-o observat că într-adevăr copilul este influentat si afectat de pacatele pe care le vede in familie, adica de cele ale generatiei din care face parte, cea a parintilor, cea a bunicilor si cea a strabunicilor, asa cum arata si Exodul 34:7. Biblia ne invaţă ca Dumnezeu a lasat reguli clare in ce priveşte modalităţi prin care comportamentul trebuie transmis in familie; deci nu este hazard sau coincidenta in maniera in care afacerile sau meseria se transmit in familie. Istoria ne arata familii care se ocupa de generatii cu politica sau constructiile, cu medicina sau cu arta – acest lucru demonstrand mesajul care este invatat si transmis in familie pe baza unui sistem multi-generational. El reprezinta un proces de functionare si alegere, in care se absoarbe informatia, în care abilitatile functiilor respective se integreaza prin observare si se aplica prin practicare. Chiar daca abilitati noi sunt invatate in afara familiei, Doctorul Bowen spune ca atunci cand individul este stresat, el tinde sa se refugieze in comportamentul invatat in familie. Biblia ne învaţă că putem să evitam revenirea la comportamentul necorespunzator, dacă optăm deliberat pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu.

 

Rezulta deci ca templul creat şi rascumparat de Dumnezeu, trupul pe care ti l-a dat spre administrare în locul in care te afli, va fi atat binecuvantat cat si protejat de El, daca ai în vedere curatenia si smerenia, adică ascultarea de Dumnezeu.  Pentru a intelege cum se face acest lucru, plecam de la individ si relatia lui cu Dumnezeu si urmam relatia individului cu inzestrarea primita de la Tatal, adica dotarea cu aptitudini, daruri, talente si abilitati specifica fiecaruia dintre noi.

   

Administrarea acestor inzestrari – atribuite nouă prin harul lui Dumnezeu – începe desigur cu identificarea (lor, de catre parinti) si apoi cultivarea lor. La acest nivel invatam cum sa ne administram inzestrarile, cum sa le imbunatatim, cum sa ne cunoastem slabiciunile si cum sa le corectam, precum şi cum să ne relationăm la ceilalti oameni. Acum aflam ca fiecare dintre noi face parte dintr-un alt trup, Biserica lui Dumnezeu – la care fiecare trebuie să contribuie. Aşa cum înzestrările personale reprezintă un capital privat, la fel Harul reprezinta in primul rand un bun colectiv, din care ni se alocă raţii necesare... Ap. Pavel scria în Romani 12:3-6: “Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi, să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci să aibă simţuri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă, pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia. Căci după cum în trup avem mai multe mădulare, şi mădularele nu au toate aceeaşi slujbă tot aşa şi noi, cari suntem mulţi alcătuim un singur trup în Hristos; dar fiecare în parte suntem mădulare unii altora Deoarece avem felurite daruri după harul care ne-a fost dat”.

 

Asemenea daruri sunt abilităţile pe care le primim de la Dumnezeu. Talentul este doar o mica parte a succesului. Cineva spunea că succesul este 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie! Chiar dacă procentele pot varia, este clar că munca serioasa este determinantă. Ca atare, talentul în afaceri presupune o dezvoltare a tuturor acestor calităţi – pentru că doar astfel vom deveni profitabili şi vom avea succes. În afaceri nu toţi avem aceleaşi capacităţi: unul este contabil, celălalt este vânzător... Însa ceea ce ne uneşte este scopul – interesul comun de a servi firma. Trebuie să ne conştientizăm resursele interioare şi să ne cunoaştem cu adevărat, pentru a ne putea concentra şi a realiza tot ceea ce este mai bun. Principiul nostru de viaţă ar trebui să ţină seama şi să proclame că Dumnezeu este în tot ceea ce facem. După cum ne dirijam afacerile, la fel ar trebui să ne dedicam aptitudinile noastre în a-L sluji pe Dumnezeu, dăruindu-ne Lui intru totul. Aceste daruri ne-au fost date pentru a fi împărţite cu ceilalţi – în primul rând pentru a-L slăvi pe Dumnezeu şi nu ar trebui folosite pentru a-i manipula pe ceilalţi în interesul nostru propriu. Tot ce faceţi, să fie făcut ca pentru Domnul!

 

Tot acum trebuie sa invatam că porunca principala din biblie (iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti) are în vedere majoritatea domeniilor principale ale existenţei:

     -viata si administrarea ei

     -proprietatea si administrarea ei

     -administrarea relatiilor sistematice

     -casatoria – importanta ei

   

In viata trecem printr-o schimbare continua. In momentul cand ne oprim si nu mai dorim sa lucram „ca pentru Domnul”, complacandu-ne in rutina, vom deveni urgent afectati de stress.  Acest moment trebuie recunoscut si depăşit – în primul rând reorganizand prioritatile care ne afecteaza. Pentru că, in momentul cand ne abatem de la planul lui Dumnezeu pentru viata noastra, tendinţa noastră este sa incetinim, cand de fapt trebuie sa intram in forta in noua zona pe care El ne cere sa o cucerim.

 

Sa luam de exemplu casatoria, care reprezinta prima mare schimbare in acceptarea iubirii pentru o alta persoana. Nu putem sa reducem viteza schimbarii si daca incetinim in dragostea noastra pentru ca dorim sa avem mai multa siguranta si pentru ca asa ar avea mai mult sens, sfarsim prin a avea situatie tensionata cu partenerul de viata. De aceea Dumnezeu a spus despre sot sau sotie ca reprezintă fiecare jumatatea unui intreg – şi că doar împreună (prin compatibilitate) formează una!

 

Daca sotul si sotia reprezinta un intreg, atunci dragostea pe care o avem unul fata de celalalt trebuie legata de aceea a lui Dumnezeu si accelerata. El ne cere altruism şi excelenţă, adica sa dam totul ca si cum astazi ar fi ultima zi din viata noastra. Acest lucru inseamna o viata activa de actiune, in care trebuie sa ne perfectionam continuu, pentru a face fata schimbarilor, pentru a imbunatatii liniile de comunicatie cu cei din jurul nostru.

         

Eficienta, pregatirea, productivitatea reprezinta argumente impotriva practicilor birocrate in care aparenta de control este explicata cu incetinirea pentru siguranta. Dumnezeu ne indruma sa fim activi şi perseverenţi – ”cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide, cere si ti se va da “. Marirea vitezei de actiune duce la eficienta şi productivitate, protejandu-te de falsa securitate a sentimentelor de control rezultate din incetinirea activitatii.

 

Casatoria ne entuziasmează, dar ne şi sperie, pentru ca barierele noastre de control, intimitatile ne sunt încălcate... Nu trebuie sa intram, însă, in panica sau sa ne lasam coplesiti de sentimente de nesiguranta sau stari de enervare, ci trebuie sa cautam sprijin in Dragostea lui Dumnezeu! El ne-a lasat instructiuni cu privire la modul cum trebuie sa ne tratam partenerul.

Frica este un sentiment care trebuie imediat controlat pentru ca ne afecteaza judecata, raţiunea. Sfanta Scriptură ne indruma sa cautam intelepciunea si priceperea la El, folosind energia care genereaza nelinistea intr-un mod constructiv, controlat, activ si cu o tinta clara.  Atunci cand recunosti lupta pentru mentinerea barierelor, gandeste-te la Cuvantul lui Dumnezeu si lasa-l pe el sa rezolve problemele. Nu trebuie decat sa-ti pastrezi claritatea in gandire, sa fi calm si sa actionezi cu sange rece, pentru ca El nu vrea sa intri in panica.  In momentele in care simti ca intri in panica, trebuie sa-ţi dai seama ca daca te opresti intri intr-o stare de stres. Dumnezeu este intotdeauna acolo pentru noi si comunicand cu El prin rugaciune trebuie sa iei initiativa si sa nu astepti ca altii sa te indrume. Dumnezeu ne cere sa fim dependenti de El, ca sa devenim independenti – şi tot El ne spune (in Luca 1:37) ca „nimic nu este cu neputinta la Dumnezeu!”