Vânzarea de imobile nu este activitate economică independentă


Esti pe pagina:
  • Acasa
  • Articole
  • Vânzarea de imobile nu este activitate economică independentă

Vânzarea de imobile nu este activitate economică independentă

Postat in categoria Administratie

Am primit din mână în mână o adresă emisă de ANAF, pe care am considerat-o foarte interesantă pentru că răspunde la două probleme de actualitate:
1. Persoanele fizice care obţin venituri din livrarea de bunuri imobile nu obţin venituri din activităţi independente, impozitul pe venit fiind cel de la prevederile art. 771 din Codul fiscal.
2. Veniturile realizate din livrarea de bunuri imobile nu se regăsesc în categoria veniturilor pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate sau contribuţie la fondul naţional de pensii.

Pentru mine ca auditor, opinie înseamnă un act de răspundere şi ceea ce spui are valoare, dar atunci când după opinie spui că opinia nu este un act administrativ fiscal sau de autoritate pe care să te poţi baza într-o inspecţie fiscală, rezultă că FEUDEI FISCALE i se va permite orice în controlul fiscal, inclusiv să contrazică expertul fiscal, în persoana lui Carmen Ioana Gheorghe, semnatarul acestei adrese. Atunci când un contribuabil cere un punct de vedere la o problemă care nu este clară fiscal, ANAF trebuie să clarifice situaţia şi clarificările să poată fi vizibile pentru toţi contribuabilii, în interpretări/instrucţiuni vizibile pe site-ul ANAF, cu caracter de act aplicabil în inspecţia fiscală. Simplele adrese ale celor două componente, Direcţia de Legislaţie Cod fiscal şi reglementări vamale din MFP sau de Serviciul de Metodologie şi Asistenţă Contribuabili nu sunt suficiente dacă ele nu pot fi contestate de contribuabil atunci când îi sunt aplicate eronat.


 

Comentariile la această adresă trebuie să analizeze definiţia patrimoniului personal şi a celui de afectaţiune (comercial) al persoanei fizice, încă sumar definit de legislaţie. Mă voi întoarce într-un articol viitor pentru a analiza aceste aspecte, dar apreciez răspunsul dat de Carmen Ioana Gheorghe ca un pas pozitiv în ameliorarea relaţiei ANAF-Contribuabil.

Daniel UDRESCU